Rijbewijs BE

Voor alle rijopleidingen

Personenauto met aanhangwagen

 In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken. 
Zodra je met een grote caravan, aanhanger of met een boot- of paardentrailer wilt gaan rijden heb je vaak een rijbewijs BE nodig.

Voor dit rijbewijs BE hoef je geen theorie examen te doen. Je wordt geacht in het bezit te zijn van een rijbewijs BE als het ledig gewicht van de aanhangwagen + het laadvermogen daarvan groter is dan het ledig gewicht van de auto. Ook moet je in het bezit zijn van een BE rijbewijs als het ledig gewicht + het laadvermogen van de auto en de aanhangwagen samen meer is dan 3500 kg.

Indien je lessen wilt nemen voor het rijden met de auto met aanhangwagen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Op het examen moet de kandidaat dit rijbewijs aan de examinator tonen.

Wat heb je nodig voor een praktijk examen?

Rijbewijs B

Gezondsheidsverklaring via het CBR

Tijdens het examen moet jij onder andere laten zien dat je achteruit kan rijden (zowel rechtuit als met een bocht) en moet je de aanhangwagen ook zelf kunnen aan- en afkoppelen. Ook krijg je aan het begin van het examen wat vragen over het kentekenbewijs.

Voor dit rijbewijs gebruiken we een zogenaamde tandem-asser. Hiermee is het makkelijk draaien, keren en achteruit rijden.